maandag 27 februari 2012

Status praesens


Bram De Craecker
Thijs Platteau
Lisa Surmont
Stephanie Vervaecke
Status Praesens 

1)    De huidige mogelijkheden en beperkingen van de patiënt binnen de verschillenden functiegebieden:
·         Sensomotorisch:
P. heeft Multiple Sclerose. Hierdoor is hij beperkt in motorische vaardigheden en mobiliteit. Hij kan nog veel handelingen uitvoeren en probeert zo zelfstandig mogelijk door het leven te gaan. P. verbleef onlangs vijf weken residentieel in een revalidatiecentrum. Sindsdien is zijn motoriek verbeterd.

·         Cognitief: P. ondervindt hier geen problemen.

·         Interpersoonlijk: P. heeft veel contacten en leidt een druk sociaal leven.

·         Intrapersoonlijk:
P. voert liever zelf handelingen uit maar wanneer dit niet mogelijk is, aanvaardt hij hulp. Hij wordt soms gefrustreerd als hij hulp moet vragen aan derden.

2)    De huidige situatie op de verschillende handelingsgebieden:
·         Werken:
P. zijn beroep is bouwkundig ingenieur. Hij moet vaak een vergadering bijwonen en rondlopen op de werkvloer. Ontwerpen, coachen en management zijn een groot onderdeel van zijn beroep. Soms moet P. ook op de werven komen waar een bouwproject aan de gang is.

·         Wonen:
P. woont in een alleenstaand huis. De woning werd op voorhand gecheckt om deze later aan te passen aan de beperkingen van P. De woning beschikt over een badkamer beneden en een extra trap die mogelijkheid biedt om die om te bouwen tot lift.

Binnenhuis zijn kleine aanpassingen gemaakt om P. meer houvast en veiligheid te bieden tijdens het verplaatsen (extra trapleuning, leuning in de gang en brede deuropeningen).

P. probeert thuis nog alles zelfstandig uit te voeren maar dit verloopt soms wat moeizamer en trager afhankelijk van zijn toestand. In het ergste geval kan P. vallen.

·         Vrije tijd:
P. voert veel activiteiten uit in zijn vrije tijd namelijk: sporten, lezen, uit eten met familie en vrienden, reizen, Portugese les volgen en zingen in een koor. Hij bezoekt graag steden en musea.

Voor langere afstanden gebruikt P. momenteel een fiets. Een rolstoel voor in de toekomst werd onlangs aangevraagd.
3)    De hulpvraag van de cliënt:
P. wenst een transportrollator om op verschillende handelingsgebieden te kunnen gebruiken.

·         Wonen:
Hij wenst de transportrollator te gebruiken in het huishouden:
o   Hulp bij tafel afruimen.
o   Hulp bij verplaatsen van voorwerpen.
o   Hulp bij het koken.
o   Meer veiligheid en steunname.

·         Werken:
Tijdens het werk zou P. graag de transportrollator willen gebruiken om o.a. dossiers en een laptop gemakkelijker te verplaatsen.

·         Vrije tijd:
De transportrollator moet opplooibaar zijn om mee te kunnen nemen in de auto. Het zou handig zijn om een sportzak of andere materialen ermee te vervoeren.

4)    Motivatie van de cliënt:
Hij zoekt al enkele jaren naar een school die hem wil helpen in dit project maar kreeg nooit antwoord terug. Wij zijn de eerste school die op zijn hulpvraag ingaat en hier is hij heel blij mee. P. is heel gemotiveerd en is bereid om met ons samen te werken aan dit project.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten